Mivercon Security Forum

Volledige versie: Symptomen die wijzen op malware op je systeem
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Symptomen die wijzen op malware op je systeem

* Trage computer

Er zijn verschillende redenen waarom je pc trager kan beginnen lopen. Als je je pc regelmatig gebruikt, dan is dit vrij normaal. Je raakt gewoon aan de geluiden, hoe je computer reageert in het algemeen.

Veel programma's kunnen ook een vertraging van je pc veroorzaken, vooral wanneer je verschillende programma's tegelijkertijd op de achtergrond laat werken of tegelijkertijd met je besturingssysteem laat opstarten.

Oudere computers werken nu ook eenmaal trager, dat is een feit. Doch wanneer het vertragen van je systeem zich plots voordoet, van de ene dag op de andere zonder dat je bepaalde programma's op de achtergrond hebt laten lopen die er anders ook zijn, dan kan het wel eens wijzen op malware (spyware, adware, trojans, virussen.)
Dus overloop de stappen eerst die hier staan beschreven indien je last hebt van een trage computer: http://users.telenet.be/bluepatchy/mieki...puter.html
Want trage computers zijn niet altijd de oorzaak van malware.

* E-mailsymptomen:

Wanneer je veel teruggestuurde emails ontvangt van personen waarvan je de melding krijgt dat het mailadres niet bestaat zonder dat je ervan op de hoogte bent dat je die persoon in kwestie effectief een mail hebt gestuurt, dan kan dit wijzen op een virus/worm.

Doch, dit is niet altijd zo en zorgt daardoor voor verwarring. Het is ook best mogelijk dat iemand met jouw emailadres in zijn adresboek (dus een kennis) besmet is met een virus/worm waarbij dus de worm ieder adres die aanwezig is in dat adresboek (dus ook de jouwe) gebruikt om virussen/worms mee verder te sturen.

Dit zorgt natuurlijk voor veel achterdocht, want het is niet omdat je zo'n mails toegestuurt krijgt dat jij besmet bent met een virus, doch, je systeem eens laten scannen met een up to date virusscanner kan nooit geen kwaad om de achterdocht weg te halen.

Wat je wel kan doen is naar de personen waarvan je weet dat zij je mailadres in hun adresboek hebben staan een mail sturen met de vraag of ze hun pc eens willen laten scannen op virussen, want daar zal meestal de oorzaak te vinden zijn.. Doch ik zeg hierbij meestal, maar niet altijd, want het is soms heel moeilijk te traceren vanwaar deze mails effectief komen. Maar... een verwittigd man is er twee waard.

* Pc heeft eigen wil

Slachtoffers van trojans hebben vaak te maken met rare gedragingen van hun pc.. net of de pc een eigen wil heeft gekregen. Voorbeelden hiervan zijn:

* Verscheidene programma's die opgestart worden zonder dat je deze zelf hebt gestart.
* Je toetsenbord wordt geblokkeerd.
* Je cdrom-lade gaat open of je printer begint plots te werken.
* Je browser wordt automatisch bedient.
* Er wordt meegetypt in het venster waar je aan het typen bent.
* Je computer wordt automatisch opgestart of afgesloten. (noot, kan ook een hardwareprobleem zijn)
* Je muiscursor wordt automatisch bestuurt.
* Er bevinden zich plots nieuwe files op je pc of er ontbreken files met als gevolg dat het je systeem kan doen crashen.
* En natuurlijk nog veel meer!

Dit alles wijst duidelijk op een trojan, dus er is een hacker aan het werk.

* Toolbars

Soms krijg je één of meerdere toolbars in je browser of taakbalk te zien zonder je je kan herinneren dat je die geïnstalleerd hebt. De toolbars bevinden zich onder de categorie BHO, ook browserhelperobjects genoemd.

* Andere startpagina

Je opent je browser en je merkt op dat je startpagina/homepage is verandert naar één of andere site die je nog nooit eerder hebt gezien. Meestal zijn dit een soort zoekmachines. (waaronder grote bekende zoekmachines NIET zijn bijgerekend zoals google, altavista, alltheweb, yahoo, lycos, askjeeves....)

* Popups

Popup vensters, of popups, zijn vensters die automatisch verschijnen, zonder uw toestemming. Ze zijn er in verschillende maten, maar bedekken meestal niet het hele scherm.

Tenzij je een popup-blocker hebt ben je inmiddels al gewoon aan het verschijnen van popups tijdens het surfen. Goedaardige popups (meestal met reclame als inhoud) verschijnen dus plots op een site waar de inhoud ervan overeenstemt met de site die je bezoekt. Wanneer dit echter zo het geval niet is, dan mag je je er vragen bij gaan stellen. Het klikken op zo'n 'kwaadaardige' popup kan je meestal naar een site brengen waar spyware op de loer ligt om geïnstalleerd te worden.

Wanneer je popup-reclame krijgt:

*Ben je online? Heb je je browser open? Komt de popup op je bureaublad of over een ander programma die je gebruikt zonder dat je browser opstaat dan wijst dit meestal op spyware.

*Heb je juist een website bezocht of een nieuw venster geopend? De meeste 'goedaardige' popups komen tevoorschijn wanneer je een nieuw venster opent.

*Welke sites bezoek je? Veel sites gebruiken popupreclame, die op zich niet kwaadaardig zijn, doch bezoek je vaak sites waar porno, cracks of andere illegale items te vinden zijn, dan krijg je altijd te maken met kwaadaardige popups die je kunnen leiden naar sites waar spyware om de hoek loert en wacht om geïnstalleerd te worden.

*Bevatten de reclamepopups items waarnaar je eerder op zoek bent geweest op het net, dan duidt dit hier ook op spyware aanwezig in je systeem.

Indien er één of meerdere van bovenstaande symptomen aanwezig zijn, lees dan deze thread voor verdere hulp.
Koppelingen